Εγκυμοσυνη -Τοκετος
Φυσιολογικος τοκετος
Τοκετός είναι η φυσιολογική διαδικασία με την οποία ένα ή περισσότερα έμβρυα, μετά των εξαρτημάτων τους (πλακούντας και εμβρυϊκοί υμένες) διέρχονται απο τη μήτρα στον έξω κόσμο, διαμέσου της φυσικής οδού που είναι ο πυελογεννητικός σωλήνας της γυναίκας. Αφορά έμβρυα που έχουν συμπληρώσει τις 24 εβδομάδες κυήσεως και είναι βιώσιμα. Όταν η διαδικασία αυτή αφορά έμβρυα μικρότερα των 24 εβδομάδων, ονομάζεται έκτρωση, ενώ όταν συμβαίνει απο τις 24 εώς τις 37 εβδομάδες κυήσεως καλείται πρόωρος τοκετός.
Ως φυσιολογική γέννα ορίζεται ο αυτόματος εξαρχής, χαμηλού κινδύνου εώς το τέλος τοκετός ενός εμβρύου σε κάθετη θέση απο τις 37 εώς τις 42 συμπληρώμενες εβδομάδες κυήσεως. Μετά τον τοκετό, μητέρα και νεογνό είναι σε καλή κατάσταση.
Διαδικασία του τοκετού
Η διαδικασία του τοκετού διακρίνεται για την καλύτερη μελέτη και διαχείρισή της σε τρία στάδια:
- Πρώτο στάδιο ή στάδιο της διαστολής.
- Δεύτερο στάδιο ή στάδιο της εξώθησης.
- Τρίτο στάδιο ή στάδιο της υστεροτοκίας.
Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει το διάστημα απο την έναρξη του τοκετού μέχρι την πλήρη διαστολή του τραχήλου. Υποδιαιρείται σε τρείς φάσεις ανάλογα με το βαθμό της τραχηλικής διαστολής:
- Στη λανθάνουσα φάση, που περιλαμβάνει την περίοδο απο την έναρξη του τοκετού μέχρι του σημείου όπου σημειώνεται αλλαγή στη διαστολή του τραχήλου.
- Στην ενεργό φάση που παρατηρείται πιο γρήγορος ρυθμός τραχηλικής διαστολής.
- Στη φάση καθόδου του εμβρύου η οποία ουσιαστικά συμπίπτει με το δεύτερο στάδιο του τοκετού.
Το δεύτερο στάδιο του τοκετού περιλαμβάνει το διάστημα απο τη πλήρη διαστολή του τραχήλου μέχρι την έξοδο του εμβρύου. Χαρακτηρίζεται απο την κάθοδο της προβάλλουσας μοίρας του εμβρύου, διαμέσου της μητρικής πυέλου, και ολοκρηρώνεται με την έξοδο αυτού. Ενδείξεις οτι άρχισε το δεύτερο στάδιο του τοκετού είναι η αυξημένη εμφάνιση αίματος απο το κόλπο, η επιθυμία της μητέρας να σφιχθεί προς τα κάτω σε κάθε τάση προς απόδευση, η αίσθηση πίεσης στο ορθό και η εμφάνιση ναυτίας ή εμέτου. Η μητέρα αναλαμβάνει πιο ενεργό ρόλο σε αυτήν την φάση του τοκετού. Καλείται να εξωθήσει συσπώντας τους κοιλιακούς μύς και βοηθώντας την κάθοδο και την έξοδο του εμβρύου.
Στη φάση αυτή για αποφυγή ρήξεων του περινέου, ειδικά σε πρωτοτόκες γυναίκες, διενεργείται η λεγόμενη περινεοτομή με καλή υποστήριξη απο τον μαιευτήρα. Το χρόνικό διάστημα που κυμαίνεται το δεύτερο στάδιο του τοκετού κυμαίνεται απο 30 εώς 60 λεπτά για τις πρωτοτόκες και φθάνει μέχρι τις 2 ώρες στις πολυτόκες γυναίκες. Μετά την έξοδο του εμβρύου, γίνεται καθαρισμός των εκκρίσεων απο το πρόσωπο του νεογνού και απολίνωση του ομφάλιου λώρου. Το νεογνό, στη συνέχεια αποδίδεται στο νεογνολόγο για την περαιτέρω φροντίδα του.
Το τρίτο στάδιο του τοκετού περιλαμβάνει την χρονική περίοδο απο τη γέννηη του εμβρύου και την απολίνωση του ομφάλιου λώρου μέχρι την αποκόλληση και την έξοδο του πλακούντα απο τη μήτρα.
Παρακολουθηση και αγωγη του τοκετου
Σε όλη τη διάρκεια αλλα κυρίως κατα το τελευταίο τρίμηνο της κύησης η έγκυος πρέπει να ενημερώνεται για τη σημειολογία έναρξης του τοκετού που θα ακολουθηθεί απο την εισαγωγή μέχρι και τη γέννηση του εμβρύου. Υπάρχουν ειδικά σεμινάρια ψυχοπροφύλαξης τα οποία καλό είναι να παρακολουθήσουν οι έγκυες πριν οδηγηθούν στο τοκετό. Η γυναίκα παραμένει ήρεμη και χαλαρή με τη συνεχή ενημέρωση και υποστήριξη του μαιευτικού προσωπικού γεγονός που βοηθάει την εξέλιξη του τοκετού. Επίσης, πρέπει ανα διαστήματα να ενημερώνονται οι συγγενείς για την πρόοδο του τοκετού, την κατάσταση της εγκύου και του μωρού. Αφού διαπιστωθεί οτι η γυναίκα βρίσκεται σε τοκετό και γίνει ακρόαση των εμβρϋικών παλμών λαμβάνεται πλήρες ιστορικό και ακολουθεί γενική εξέταση της εγκύου (αρτηριακή πίεση, σφύξεις, αναπνοές, θερμοκρασία, σωματικό βάρος).
Εκτιμηση του μωρου
Μετά τη γέννηση τα περισσότερα νεογνά χρειάζονται μόνο τη συνήθη φροντίδα για τη μετάβαση στην εξωμήτρια ζωή. Τα διάφορα συστήματά τους προσαρμόζονται αυτόματα μετά τη διακοπή τς εμβρυοπλακουντικής κυκλοφορίας στις νέες συνθήκες. Η πρώτη αναπνοή του μωρού σηματοδοτεί την αυτόνομη εξωμήτρια ζωή του. Η συνήθης φροντίδατων τελειόμηνων και ώριμων πρόωρων νεογνών η οποία γίνεται απο εξειδικευμένους νεογνολόγους περιλαμβάνει τα εξής:
- Φροντίδα στην αίθουσα τοκετών.
- Εκτίμηση και πλήρης εξέταση.
- Προφυλακτική φροντίδα.
- Εκπαίδευση των γονέων