Τέστ Παπανικολάου
Μετρό Συγγρού-Φιξ
ΠΑΣΕΤΣΝΑΓΙΑ ΕΛΕΝΑ M.D.
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Τεστ Παπανικολαου

Τεστ Παπανικολαου

Τεστ Παπανικολαου

 Το τέστ Παπανικολάου εφαρμόζεται για τον έλεγχο ύπαρξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Λαμβάνεται δειγματοληψία απο το τράχηλο και τα κύτταρα εξετάζονται στο μικροσκόπιο. Ο τράχηλος βρίσκεται στο κάτω μέρος της μήτρας στο σημείο διάνοιξης της κορυφής του κόλπου. 

 

Πως πραγματοποιειται η διαδικασια του τεστ Παπανικολαου;

 Ξαπλώνετε και τοποθετείτε τα πόδια σας στην κατάλληλη θέση που θα σας ζητηθεί απο τον ιατρό σας ή απο τη νοσοκόμα. Στη συνέχεια ο ιατρός τοποθετεί απαλά ένα όργανο στο κόλπο για να προκαλέσει την διαστολή του και να του επιτραπεί με αυτό το τρόπο να εξετάσει το κόλπο και το τράχηλο. Στη συνέχεια πραγματοποιεί τη δειγματοληψία και τα κύτταρα αποστέλλονται σε ειδικό εργαστήριο για εξέταση.

 Οι περισσότεροι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας μπορούν να βρεθούν και να αντιμετωπισθούν νωρίς ή ακόμη και πρίν ξεκινήσουν εάν οι γυναίκες πραγματοποιούν τακτικά το τέστ Παπανικολάου και την πυελική εξέταση. Όταν ένα τέστ Παπανικολάου εμφανίζει ασυνήθιστες αλλαγές θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις. Το επόμενο βήμα εξαρτάται απο το προηγούμενο ιστορικό των εξετάσεων Παπανικολάου και απο την ύπαρξη πιθανών παραγόντων κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο τράχηλο της μήτρας. Μπορεί να χρειαστεί η εφαρμογή κολποσκόπησης και η λήψη βιοψίας με τη χρήση μικροσκοπίου χαμηλής ισχύος. Επιπλέον είναι πιθανό να χρειαστεί έλεγχος για πιθανή μόλυνση απο τον ιό του ανθρώπινου θηλώματος (HPV) ο οποίος μπορεί να αποτελεί το αίτιο ύπαρξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σε περίπτωση διάγνωσης με καρκίνο στο τράχηλο της μήτρας ο ιατρός θα προχωρήσει στη διενέργεια περισσοτέρων εξετάσεων για τον καθορισμό της αντιμετώπισης και για την σταδιοποίηση του καρκίνου. Η θεραπεία θα εξαρτηθεί απο το στάδιο της κακοήθειας, το μέγεθος και το σχήμα του όγκου. Ο πρώιμος καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να αντιμετωπισθεί με χειρουργική επέμβαση με την απομάκρυνση του παθολογικού ιστού δια μέσου κρυοπηξίας ή θερμοπηξίας. Η θεραπεία σε περίπτωση προχωρημένου καρκίνου μπορεί να περιλαμβάνει τη ριζική υστερεκτομή, την εκτομή της μήτρας και μεγάλο μέρος του περιβάλλοντα ιστού συμπεριλαμβανομένου των λεμφαδένων και του άνω μέρους του κόλπου. Η χρήση ακρινοβολίας εφαρμόζεται σε περίπτωση εξάπλωσης του καρκίνου (μετάσταση) ή σε περίπτωση υποτροπής. Η χημειοθεραπεία αποτελεί και αυτή μια μέθοδο αντιμετώπισης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Βεβαιωθείτε οτι ο γιατρός σας γνωρίζει όλα τα φάρμακα που παίρνετε. Μερικά ορμονικά φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της εξέτασης Παπανικολάου. 

 

Τι σημαινει οτι το τεστ παπανικολαου βρεθηκε φυσιολογικο;

 Το φυσιολογικό αποτέλεσμα στο ΄τεστ Παπανικολάου σημαίνει οτι δεν υπάρχουν παθολογικά κύτταρα. Η δοκιμασία δεν είναι 100% ακριβής και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να βρεθεί σε μικρό αριθμό περιπτώσεων. Τις περισσότερες φορές ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αναπτύσσεται πολύ αργά και οι διαδοχικές εξετάσεις Παπανικολάου θα εντοπίσουν οποιαδήποτε αλλαγή για την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας. 

 

Ποια ειναι τα παθολογικα αποτελεσματα του τεστ παπανικολαου; 

 Τα παθολογικά αποτελέσματα του τεστ Παπανικολάου ομαδοποιούνται ως εξής:

  • ASGUS ή AGUS

 Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει την ύπαρξη άτυπων κυψελών αλλά είναι αβέβαιο τι σημαίνουν αυτές οι αλλαγές (μπορούν να οφείλονται σε προσβολή απο τον ιο HPV) 

 Αυτά τα κύτταρα θα μπορούσαν να είναι προκαρκινικά και να προέρχονται απο το εξωτερικό του τραχήλου ή απο το εσωτερικό της μήτρας.

  • Δυσπλασία χαμηλού βαθμού (LSIL) ή υψηλού βαθμού δυσπλασία (HSIL)

 Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει αλλαγές που μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου. Ο κίνδυνος εξέλιξης σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας είναι μεγαλύτερος σε υψηλού βαθμού δυσπλασία.

  • Καρκίνωμα in situ

 Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει μη φυσιολογικές αλλαγές οι οποίες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αν δεν αντιμετωπισθούν.

  • Atypical glandular cells (AGS)

 Αυτό το αποτέλεσμα υποδηλώνει μεταβολλές κυττάρων που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο στο άνω μέρος του τραχήλου της μήτρας ή στο εσωτερικό της. 

 Σε περίπτωση μικρών μεταβολών των κυττάρων σε ένα τεστ Παπανικολάου ο γιατρός σας θα σας ζητήσει ένα άλλο τέστ Παπανικολάου ή επανάληψη του ελέγχου για ύπαρξη HPV σε διάστημα 6-12 μηνών.
Елена Пасечная M.D.

Ελενα Πασετσναγια M.D. Μαιευτηρας & Χειρουργος Γυναικολογος

Ο γυναικολόγος σας στην Αθήνα. Ειδικεύεται στη διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου, στη θεραπεία και την πρόληψη της γυναικείας υπογονιμότητας, καθώς και στη θεραπεία οξειών, χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών στη γυναικολογία, σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεργάζεται με τις κλινικές ΙΑΣΩ και ΡΕΑ.