3D-4D Υπερηχογράφημα στη κύηση
Μετρό Συγγρού-Φιξ
ΠΑΣΕΤΣΝΑΓΙΑ ΕΛΕΝΑ M.D.
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
3D-4D Υπερηχογραφημα στη κυηση

3D-4D Υπερηχογραφημα στη κυηση

3D-4D Υπερηχογραφημα στη κυηση

 Οι 3D-4D προγεννητικοί υπέρηχοι προσφέρουν μια μοναδική θετική εμπειρία επικοινωνίας της μητέρας, του πατέρα και των υπόλοιπων μελών της οικογένειας με το αγέννητο μωρό. Οι ρεαλιστικές εικόνες που προσφέρουν παρέχουν μια ιδιαίτερη σύνδεση μεταξύ των γονέων και του μωρού που μπορεί να είναι ευεργετική για όλη την οικογένεια. 

Αντικαθιστά η 3D-4D υπερηχογραφια αντικαθιστα το κλασσικο διαγνωστικο υπερηχογραφημα;

 Σε καμία περίπτωση! Οι γυναίκες που θέλουν να υποβληθούν σε 3D-4D υπερηχογράφημα πρέπει να έχουν ήδη υποβληθεί σε ιατρικό διαγνωστικό υπερηχογράφημα για τον αποκλεισμό εμβρυϊκων ανωμαλίων και για την πλήρη ορθή παρακολούθηση της εγκυμοσύνης. Το 3D-4D υπερηχογράφημα δεν αντικαθιστά αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά του κλασσικού υπερηχογραφήματος.

Αποτελει ασφαλη εξεταση το 3D-4D υπερηχογραφημα;Υπαρχουν κινδυνοι για εμενα και το μωρο μου;

 Εκτεταμένες μελέτες εδώ και 30 χρόνια έχουν διαπιστώσει οτι δεν έχει αποδειχθεί οτι ο συγκεκριμένος υπέρηχος προκαλεί βλάβη στη μητέρα ή στο μωρό. Στη σάρωση 3D-4D χρησιμοποιείται ακριβώς ο ίδιος τύπος και ένταση υπερήχων όπως εφαρμόζεται στην 2D σάρωση. Με την χρήση ενός καθετήρα που βρίσκεται τοποθετημένος στο σώμα εκπέμπονται ηχητικά σήματα με αποτέλεσμα των σχηματισμών της εικόνας.

Ποσο διαρκει ενας υπερηχος 3D-4D;

 Ανάλογα με τις επιθυμίες σας και την επιλογή σας ο χρόνος που διαρκεί ένας υπέρηχος 3D-4D κυμαίνεται μεταξύ 20-30 λεπτών. Ο συνολικός χρόνος της εξέτασης θα είναι περίπου μία ώρα καθώς απαιτείται λίγος χρόνος για την εκτύπωση και την επεξεργασία των εικόνων.

Ποια ειναι η απαραιτητη ηλικια κυησης που πρεπει να βρισκομαι για την εφαρμογη ενος υπερηχογραφηματος 3D-4D;

 Σε περίπτωση που προγραμματίζεται μόνο μια εξέταση υπερηχογραφήματος 4D θα συνιστούσαμε να διεξαχθεί μεταξύ της 24ης-32ης εβδομάδας της εγκυμοσύνης σας. Ωστόσο, εξαιρετικές εικόνες μπορούν να ληφθούν οποιαδήποτε στιγμή μετά απο περίπου 22 εβδομάδες εγκυμοσύνης. Πολλές μητέρες υποβάλλονται σε περισσότερα απο 1 υπερηχογραφήματα 4D και απολαμβάνουν εικόνες απο το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο κύησης.

Ειναι βεβαιο οτι το αποτελεσμα της εικονας απο το υπερηχογραφημα θα ειναι ικανοποιητικο;

 Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια εγγύηση για αυτο. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορούμε να είμαστε πάντα σε θέση να προβλέψουμε την θέση του μωρού, την ποσότητα του αμνιακού υγρού και το τύπο του σώματος της μητέρας που μπορούν πολλές φορές να επηρεάσουν την ποιότητα του υπερήχου.

Δινεται η δυνατοτητα να προσδιορισθει το φυλλο του μωρου μεσω του υπερηχου 3D-4D;

 Ναι, στις περισσότερες περιπτώσεις μπορούμε να δώσουμε μια ένδειξη για τον προσδιορισμό του φύλλου του μωρού. Ωστόσο, ορισμένοι παράγοντες όπως η περιεκτικότητα του σε συνδετικό ιστό, το αναπτυξιακό του στάδιο και η εμβρϋική του θέση μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητά μας να προσδιορίσουμε το φύλλο του μωρού.

Елена Пасечная M.D.

Ελενα Πασετσναγια M.D. Μαιευτηρας & Χειρουργος Γυναικολογος

Ο γυναικολόγος σας στην Αθήνα. Ειδικεύεται στη διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου, στη θεραπεία και την πρόληψη της γυναικείας υπογονιμότητας, καθώς και στη θεραπεία οξειών, χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών στη γυναικολογία, σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεργάζεται με τις κλινικές ΙΑΣΩ και ΡΕΑ.