Πιθανά προβλήματα κατα την εγκυμοσύνη
Μετρό Συγγρού-Φιξ
ΠΑΣΕΤΣΝΑΓΙΑ ΕΛΕΝΑ M.D.
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Πιθανα προβληματα κατα την εγκυμοσυνη

Πιθανα προβληματα κατα την εγκυμοσυνη

Πιθανα προβληματα υγειας κατα την εγκυμοσυνη

 Ορισμένες παθολογικές καταστάσεις που μπορούν να εμφανισθούν σε μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι οι εξής:

  •  Κράμπες

 Οι κράμπες των ποδιών είναι πολύ συχνές στην γυναίκα κατά το δεύτερο μισό της εγκυμοσύνης και συμβαίνουν συνήθως τη νύχτα. 

 Σε περίπτωση που υποστείτε κράμπα κρατήστε το πόδι σας σταθερό στο στρώμα και τραβήξτε τα δάκτυλα των ποδιών σας προς το γόνατο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τεντώσετε τους μύς και να ανακουφιστείτε απο το πόνο. Σε περίπτωση που δεν μπορέσετε να ανακουφιστείτε με αυτό το τρόπο προσπαθήστε να σηκωθείτε και προχωρήστε προς τα εμπρός με το άλλο πόδι για να τεντώσετε το μύ που έχει υποστεί τη κράμπα. Για την ανακούφιση απο το πόνο μπορείτε να εφαρμόσετε μασάζ ή να τοποθετείσετε ένα μπουκάλι ζεστό νερό στην περιοχή.

  • Συχνουρία

 Η συχνουρία ορίζεται ως το αίσθημα ούρησης περισσότερο απο το συνηθισμένο. Αυτή η παθολογική κατάσταση συμβαίνει συνήθως στις πρώτες 12-14 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η συχνουρία είναι φυσιολογικό να εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και δεν μπορείτε να κάνετε κάτι για να την αντιμετωπίσετε. Είναι πολύ σημαντικό να μην περιορίσετε την ποσότητα λήψης νερού και άλλως υγρών διότι είναι απαραίτητη η σωστή ενυδάτωση του σώματος σας καθώς και του μωρού σας. Σε περίπτωση εμφάνισης τσιμπημάτων ή αισθημάτων καψίματος ή εμφάνισης πόνου στη πλάτη επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν σημεία εμφάνισης μιας λοιμώξεως του ουροποιητικού συστήματος η οποία θα πρέπει να αντιμετωπισθεί γρήγορα για την αποφυγή επιπλοκών.

  • Ακράτεια ούρων

 Όταν είστε έγκυος μπορεί να υπάρχει διαφυγή ούρων κατά τη διάρκεια που βήχετε ή γελάτε. Η παθολογική αυτή κατάσταση ονομάζεται ακράτεια ούρων και τείνει να γίνει περισσότερο πρόβλημα κατα την εγκυμοσύνη. Η εκγύμναση των μυών της πυέλου βοηθάει στην πρόληψη αυτού του προβλήματος. Ένας ειδικός φυσικοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει τις ειδικές ασκήσεις εκγύμνασης της πυέλου. Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε αυτή τη παθολογική κατάσταση και δεν υποχωρεί επικοινωνήστε με το γιατρό σας.

  • Εμφάνιση καούρας και δυσπεψίας

 Η εμφάνιση καούρας αποτελεί ένα πολύ κοινό και δυσάρεστο πρόβλημα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορείτε να απαλλαγείτε απο την καούρα με τη λήψη αντιόξινου διαλύματος ή δισκίου. Ρωτήστε τον γιατρό σας για να σας προτείνει την κατάλληλη λύση για εσάς. Ένας ακόμη τρόπος αποφυγής της καούρας είναι με τη λήψη μικρών γευμάτων και αποφεύγοντας τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα. Η καούρα μπορεί να επιδεινωθεί σε περίπτωση που ξαπλώνετε μετά απο ένα μεγάλο γεύμα. Μερικές φορές η κατανάλωση ενος ποτηριού με γάλα ή ενός γιατριού να βοηθήσει στην ανακούφιση απο την καούρα.

  • Βουλωμένη μύτη

 Πολλές γυναίκες παρατηρούν οτι η μύτη τους είναι βουλωμένη ή παρουσιάζει καταρροή ή αιμορραγεί χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Αυτό το γεγονός πιθανώς οφείλεται στην ύπαρξη συγκεκριμένων ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι οποίες προκαλούν την διόγκωση ή την λέπτυνση του τοιχώματος της μύτης. Εάν η μύτη σας είναι βουλωμένη προσπαθήστε να μήν φυσάτε πολύ έντονα διότι αυτός είναι ένας λόγος που μπορεί να αιμορραγήσει. Για την αντιμετώπιση αυτής της παθολογικής κατάστασης υπάρχουν ορισμένα ρινικά σκευάσματα σε μορφή σπρέι ή σταγόνες καθώς και συγκεκριμένα εισπνεόμενα που θα μπορούσαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα σας. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας για να σας προτείνει την καταλληλότερη δυνατή λύση.

 

 
Елена Пасечная M.D.

Ελενα Πασετσναγια M.D. Μαιευτηρας & Χειρουργος Γυναικολογος

Ο γυναικολόγος σας στην Αθήνα. Ειδικεύεται στη διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου, στη θεραπεία και την πρόληψη της γυναικείας υπογονιμότητας, καθώς και στη θεραπεία οξειών, χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών στη γυναικολογία, σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεργάζεται με τις κλινικές ΙΑΣΩ και ΡΕΑ.