Παθολογικές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη
Μετρό Συγγρού-Φιξ
ΠΑΣΕΤΣΝΑΓΙΑ ΕΛΕΝΑ M.D.
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Παθολογικες επιπλοκες κατα την εγκυμοσυνη

Παθολογικες επιπλοκες κατα την εγκυμοσυνη

Σχηματισμος κιρσων-Διογκωμενες φλεβες των ποδιων

 Οι κιρσοί εμφανίζονται συνήθως ως διογκωμένες μπλέ φλέβες και αναπτύσσονται συχνά στα πόδια των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η ανάπτυξη κιρσών πιθανολογείται οτι οφείλεται στην ύπαρξη συγκεκριμένων ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για την αποφυγή ων κιρσών και για την ανακούφιση του πόνου απο τους κιρσούς μπορείτε να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

 • Αποφεύγετε την ορθοστασία για μεγάλες περιόδους.
 • Να ξεκουράζετε συχνά τα πόδια σας και όταν ξαπλώνετε να τα τοποθετείτε ψηλότερα απο το υπόλοιπο σώμα σας.
 • Τακτική άσκηση όπως περπάτημα ή κολύμπι.
 • Φορέστε ειδικές κάλτσες ή καλσόν.

 Σε περίπτωση που παρατηρείσετε διόγκωση ή πόνο στα πόδια σας ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας.

Σχηματισμος κιρσων στα γεννητικα οργανα

 Μερικές φορές είναι δυνατόν να εμφανισθούν κιρσοί στη περιοχή γύρω απο το κόλπο κάτι το οποίο μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνο. Η τακτική ξεκούραση μπορεί να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε απο το πρήξιμο αυτών των φλεβών καθώς και η τακτική άσκηση των μυών της πυέλου που μπορείτε να ασκήσετε με την καθοδήγηση ειδικού φυσικοθεραπευτή. 

Δυσκοιλιοτητα και αιμορροιδες

 Όταν είστε έγκυος είναι αρκετά συχνό το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας. Άν δεν αντιμετωπισθεί η δυσκοιλιότητα μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αιμορροίδων οι οποίες αποτελούν διογκωμένες φλέβες και βρίσκονται γύρω απο την περιοχή του πρωκού σας.

 Ορισμένα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης της δυσκοιλιότητας είναι τα εξής:

 • Αυξήστε την κατανάλωση ινών στη διατροφή σας τρώγοντας άφθονο ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα,λαχανικά,καρύδια, και μαγειρεμένα φασόλια και φακές.
 • Λαμβάνετε 6-8 ποτήρια νερό καθημερινά.
 • Τακτική άσκηση  όπως είναι το περπάτημα ή το κολύμπι.
 • Η χρήση καθαρτικών αποτελεί μια τελευταία λύση την οποία θα πρέπει να συζητήσετε με το γιατρό σας ο οποίος θα κρίνει πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας καλύτερα.

Οσφυαλγια

 Πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν πόνους στη πλάτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω του αυξημένου βάρους του μωρού που μεταβάλλει τη στάση του σώματός τους. Για την πρόληψη αυτής της παθολογικής κατάστασης προτείνουμε προγεννητικές ασκήσεις και εφαρμογή ειδικών παπουτσιών. Σε περίπτωση επίμονης οσφυαλγίας πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας.

Κολπικες αφθες

 Πολλές γυναίκες παρατηρούν αυξημένη κολπική έκκριση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτή η έκκριση είναι φυσιολογική εκτός αν συνοδεύεται απο κνησμό και δυσάρεστη οσμή. Εάν εμφανίζεται οποιοδήποτε απο αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας. 

 Οι κολπικές άφθες αποτελούν μια μόλυνση που προκαλείται απο το Candida Albicans. Αυτός ο μύκητας συνήθως ζεί στο κόλπο αλλά δεν προκαλεί προβλήματα. Σε περίπτωση που είστε έγκυος υπάρχει πολύ γλυκογόνο στη περιοχή με αποτέλεσμα ο μύκητας να διευκολύνεται στην ανάπτυξη του. Ανάλογα με τα συμπτώματα και το στάδιο εγκυμοσύνης σας ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει την κατάλληλη αγωγή.

 Ορισμένα μέτρα που μπορούν να ανακουφήσουν απο αυτήν την παθολογική κατάσταση είναι τα εξής:

 • Εφαρμόστε κρύα επιθέματα στην φλεγμονώδη και κνήζουσα περιοχή.
 • Κατανάλωση φυσικού γιαουρτιού που περιέχει τους μικροοργανισμούς acidophilus και bifidus οι οποίοι βοηθούν στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο κόλπο σας και σταματούν την υπερανάπτυξη των άφθων.
 • Φορέστε βαμβακερά ρούχα.

 

 

 
Елена Пасечная M.D.

Ελενα Πασετσναγια M.D. Μαιευτηρας & Χειρουργος Γυναικολογος

Ο γυναικολόγος σας στην Αθήνα. Ειδικεύεται στη διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου, στη θεραπεία και την πρόληψη της γυναικείας υπογονιμότητας, καθώς και στη θεραπεία οξειών, χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών στη γυναικολογία, σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεργάζεται με τις κλινικές ΙΑΣΩ και ΡΕΑ.