Κύστεις ωοθηκών
Μετρό Συγγρού-Φιξ
ΠΑΣΕΤΣΝΑΓΙΑ ΕΛΕΝΑ M.D.
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Κυστεις ωοθηκων

Κυστεις ωοθηκων

Κυστεις ωοθηκων

 Οι γυναίκες έχουν δύο ωοθήκες- μία σε κάθε πλευρά της μήτρας. Η λειτουργία των ωοθηκών είναι η παραγωγή ωαρίων καθώς και ορμονών. 

 Οι ωοθήκες διακρίνονται σε δύο μικρά όργανα σχήματος φασολιού και αποτελούν μέρος του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκας. Κάθε γυναίκα έχει ένα ζευγάρι ωοθηκών.

 Οι ωοθήκες έχουν δύο κύριες λειτουργίες:

 • Απελευθερώνουν ένα ωάριο κάθε 28 ημέρες ως μέρος του εμμηνοροϊκού κύκλου.
 • Απελευθερώνουν τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή των γυναικών.

 Οι κύστεις οι οποίες είναι γεμάτες με υγρό μπορούν να αναπτυχθούν εσωτερικά ή πάνω στην επιφάνεια των ωοθηκών σας. Μπορείτε να αναπτύξετε μία ή περισσότερες κύστεις είτε σε μία απο τις ωοθήκες σας είτε και στις δύο ταυτόχρονα. Δεν είναι ασυνήθιστο να αναπτυχθεί μια μικρή κύστη σε μία απο τις ωοθήκες σας, ειδικά αν βρίσκεστε σε αναπαραγωγική ηλικία. Σε περίπτωση ανάπτυξης μιας σειράς κύστεων (συνήθως τουλάχιστον 10) γύρω απο το εξωτερικό μέρος της ωοθήκης σας, μπορεί να πάσχετε απο μια κατάσταση που ονομάζεται σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Οι περισσότερες κύστεις των ωοθηκών είναι αβλαβείς και απομακρύνονται απο μόνες τους. Ωστόσο, κάποιες μπορεί να χρειαστούν την χορήγηση θεραπείας.

 Ανάλογα με το τύπο της κύστης που έχετε είναι πιθανό να εμφανίσετε κάποιο απο τα παρακάτω συμπτώματα:
 

 • Πόνο ή δυσφορία στο κάτω τμήμα της κοιλιακής χώρας.
 • Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Αίσθημα συχνουρίας ή δυσουρίας.
 • Εμφάνιση αίσθησης πληρότητας ή φουσκώματος στη κοιλιά ή εμφάνιση δυσκοιλιότητας.
 • Δυσπεψία ή καούρα ή αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό.
 • Μεταβολές της εμμήνου ρύσεως, όπως μεγαλύτερες περιόδους απο οτι συνήθως ή μερικές φορές βραχύτερες περιόδους απο το συνηθισμένο.

 

Τυποι κυστεων των ωοθηκων

 Υπάρχουν δύο τύποι κύστεων των ωοθηκών: 

 Η λειτουργική κύστη των ωοθηκών (ο συνηθέστερος τύπος) 

 Πρόκειτε για αβλαβείς κύστεις οι οποίες είναι βραχύβιες και διαμορφώνονται ως μέρος του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Παθολογικες κυστεις ωοθηκων

 Αυτές είναι πολύ λιγότερο συχνές και είναι αποτέλεσμα της ανώμαλης κυτταρικής ανάπτυξης ( οι περισσότερες παθολογικές κύστεις ωοθηκών δεν είναι καρκινικές) 

 Άλλοι τύποι κύστεων των ωοθηκών είναι οι εξής:

 • Ενδομητρίωμα

 Οι κύστεις αυτές σχηματίζονται σε γυναίκες που πάσχουν απο ενδομητρίωση. Αυτή η παθολογική κατάσταση εμφανίζεται όταν ο ιστός δρά ως επένδυση της μήτρας και αναπτύσσεται εξωτερικά απο αυτήν. Ο ιστός μπορεί στη συνέχεια να προσκολληθεί στην ωοθήκη και να αναπτυχθεί. Αυτές οι κύστεις μπορεί να καταλήξουν να είναι οδυνηρές κατά τη διάρκεια του σεξ και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας.

 • Κυσταδένωμα

 Αυτές οι κύστεις σχηματίζονται απο κύτταρα στην εξωτερική επιφάνεια της ωοθήκης. Συχνά γεμίζουν με υγρό ή απο παχύ κολλώδες πήκτωμα και μπορούν να γίνουν μεγάλες και να προκαλέσουν πόνο.

 • Δερμοειδής κύστεις

 Αυτές οι κύστεις περιέχουν πολλούς τύπους κυττάρων. Μπορεί να είναι γεμάτες τρίχες, δόντια και άλλους ιστούς που γίνονται μέρος της κύστης. Μπορεί να γίνουν μεγάλες και να προκαλέσουν πόνο.

 • Πολυκυστικές ωοθήκες

 Αυτές οι κύστεις προκαλούνται όταν τα ωάρια ωριμάσουν εντός των των σάκων και δεν μπορούν να απελευθερωθούν. Στη συνέχεια ο κύκλος επαναλαμβάνεται με αποτέλεσμα οι σάκοι να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να σχηματίζονται πολλές κύστεις. Οι κύστεις των ωοθηκών συνήθως δεν επηρεάζουν την ικανότητα της γυναίκας να συλλάβει. Σε περίπτωση που η κύστη είναι μεγάλη και χρειάζεται να αφαιρεθεί πραγματοποιείτε μέσω λαπαροσκόπησης χωρίς να ασκείται επιρροή στην γονιμότητα της γυναίκας.
Елена Пасечная M.D.

Ελενα Πασετσναγια M.D. Μαιευτηρας & Χειρουργος Γυναικολογος

Ο γυναικολόγος σας στην Αθήνα. Ειδικεύεται στη διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου, στη θεραπεία και την πρόληψη της γυναικείας υπογονιμότητας, καθώς και στη θεραπεία οξειών, χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών στη γυναικολογία, σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεργάζεται με τις κλινικές ΙΑΣΩ και ΡΕΑ.