Ακράτεια ούρων
Μετρό Συγγρού-Φιξ
ΠΑΣΕΤΣΝΑΓΙΑ ΕΛΕΝΑ M.D.
ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ & ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Ακρατεια ουρων

Ακρατεια ουρων

Ακρατεια Ουρων

 Η ακράτεια ούρων αποτελεί ενά κοινό πρόβλημα που πλήττει περίπου 1 στα 3 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες αλλά μπορεί να επηρεάσει και τους άνδρες μεταξύ των οποίων προκαλείται συχνά απο την χειρουργική επέμβαση του προστάτη. Η ακράτεια δεν είναι απειλητική για την ζωή αλλά μπορεί να βλάψει σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών επηρεάζοντας την φυσική, ψυχολογική και κοινωνική τους ευημερία.

 Η ακράτεια των ούρων μπορεί να προκληθεί είτε απο την ύπαρξη υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης είτε απο την ύπαρξη αδύναμου σφιγκτήρα ούρων ή απο τον συνδυασμό και των δύο. Οι ασθενείς με υπερδραστήρια ουροδόχο κύστη αναφέρεται πως έχουν την αναφερόμενη ακράτεια επείγουσας ανάγκης και αναφέρουν συμπτώματα πολύ έντονης συχνουρίας που τους αφυπνίζει τη νύχτα λόγω της ανάγκης τους για τουαλέτα. Όσοι έχουν αδύναμο σφιγκτήρα ούρων αναφέρεται πωςη ακράτεια τους προκαλείται απο το άγχος και αναφέρουν συχνή διαφυγή των ούρων κατά τον βήχα, το φτέρνισμα, την ανύψωση βάρους και την έντονη άσκηση. Οι ασθενείς που εμφανίζουν και τις δύο ομάδες συμπτωμάτων αναφέρεται οτι έχουν μικτή ή ουρική ακράτεια.

 Η διάγνωση καθορίζεται απο το λεπτομερές ιστορικό, την χρήση ημερολογίου δραστηριότητας της ουροδόχου κύστης (τεκμηρίωση της πρόσληψης υγρών και της παραγωγής ούρων), την φυσική εξέταση και τις εξειδικευμένες εξετάσεις, όπως είναι οι ρυθμοί ροής των ούρων, η σάρωση της ουροδόχου κύστης και η ουροδυναμική. 

 Για ασθενείς με επείγουσα ακράτεια η αρχική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

  • Μεταβολές του τρόπου ζωής συμπεριλαμβανομένου την μείωση βάρους και την αποφυγή ερεθιστικών υγρών όπως καφεινούχα και ανθρακούχα ποτά.
  • Εφαρμογή ασκήσεων της πυέλου. Η μυϊκή ενίσχυση της πυέλου έχει αποδειχθεί οτι μειώνει την ανάγκη για ούρηση. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με την επίσημη καθοδήγηση ενός φυσικοθεραπευτή. 
  • Χρήση αντιχολινεργικών φαρμάκων. Αυτά τα χάπια καταστέλλουν την έντονη δραστηριότητα της ουροδόχου κύστης και είναι αποτελεσματικά στο 60% περίπου των ασθενών. 

 Σε περίπτωση αποτυχίας αυτών των μέτρων υπάρχουν πιο επεμβατικές επιλογές και περιλαμβάνουν τα εξής:

  • PTNS-Αποτελεί μια θεραπεία παρόμοια του βελωνισμού και περιλαμβάνει την ηλεκτρική διέγερση ενός νεύρου στον αστράγαλο.
  • Ενδοεγχυτική έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α — Αποτελεί μια διαδικασία όπου πραγματοποιείται έγχυση σε διάφορα σημεία του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Εκτελείται μέσω ενός ειδικού εργαλείου που εισάγεται στην ουρήθρα. Έχει ποσοστά επιτυχίας 80%. Η μόνο σοβαρή ανεπιθύμιτη ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει είναι μια προσωρινή βλάβη της κέννωσης της ουροδόχου κύστης και απαιτείται η χρήση καθετήρα. Η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε 6-9 μήνες. 
  • Αύξηση της ουροδόχου κύστης- Αποτελεί σημαντική χειρουργική επέμβαση που περιλαμβάνει την διεύρυνση της ουροδόχου κύστης με τη χρήση ενός εμπλάστρου. Σχεδόν πάντα καταλήγει σε εξασθενημένη κένωση της ουροδόχου κύστης η οποία μπορεί να απαιτεί διακεκομένο καθετηριασμό.
  • Αποτροπή ούρων- Χρησιμοποιείται ως η τελευταία λύση για ασθενείς που είτε δεν είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν καθετήρα είτε απέτυχαν οι άλλες μορφές θεραπείας.

 Σε περίπτωση αποτυχίας των μέτρων στην παθολογική κατάσταση της αδυναμίας του σφιγκτήρα των ούρων οι χειρουργικές επιλογές είναι:

  • Μέση ουρηθρική ταινία- Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική πράξη η οποία εκτελείτε υπο γενική αναισθησία. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά με βελτίωση της αντοχής στ 80-85% των περιπτώσεων. Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές περιλαμβάνουν έναν κίνδυνο περίπου 5% για διαταραχές με την κένωση της ουροδόχου κύστης που απαιτούν την χρήση καθετήρα καθώς και ενός μικρού κινδύνου για την ύπαρξη χρόνιου πόνου στις βουβωνικές χώρες.
  • Κολποδιαστολή- Μέσω της διαστολής του κόλπου αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίστηκαν με πολύ καλά αποτελέσματα,
  • Ειδικά κολπικά επιθέματα- Πρόκειται για μια σοβαρή χειρουργική επέμβαση μέσω μιας κοιλιακής τομής και συνήθως προορίζεται για περιπτώσεις που απέτυχαν και οι 2 λιγότερο επεμβατικές μεθόδοι.
Елена Пасечная M.D.

Ελενα Πασετσναγια M.D. Μαιευτηρας & Χειρουργος Γυναικολογος

Ο γυναικολόγος σας στην Αθήνα. Ειδικεύεται στη διαχείριση κυήσεων υψηλού κινδύνου, στη θεραπεία και την πρόληψη της γυναικείας υπογονιμότητας, καθώς και στη θεραπεία οξειών, χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών στη γυναικολογία, σε σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεργάζεται με τις κλινικές ΙΑΣΩ και ΡΕΑ.